Design

Factory

Grafički dizajn

Logo

Lice svake firme je upravo logo. Logo predstavlja svaku firmu svojim jedinstvenim izgledom sa kojim je prepoznatljiv na tržištu. Logo je za firmu isto što i lice za čoveka. U njemu se vidi kakva je firma i čime se bavi (bar bi to trebalo da bude slučaj). Logo je taj koji bi trebalo da vas predstavlja i objasni novi klijentima kao i da podseća stalne klijente na vaše prisustvo.

Izgled logoa (boje, oblik, tip i font):

Boje

Odavno je utvrđeno da boje imaju uticaj na ljudsku psihu na podsvesnom nivou. Tako npr. plava ima umirujući efekat na ljude i često se koristi za reklamiranje zdravstvenih proizvoda, relaksacionih ustanova, psihijatarskih ordinacija itd. Crvena je boja strasti i agresije, tako da se ona uglavnom koristi da označi opasnost ili skrene pažnju na “akcije” u prodavnicama itd.

boje

Oblik

Možda i najbitniji, oblik tj. linije su te koje opisuju čime se firma bavi i opisuje kakve su karakteristike usluga i same firme. Tako će npr. firma koja se bavi prodajom igračaka za decu uvek koristiti nepravilne i nasumične tj.slobodne oblike kako bi preneli i poručili kupcu da su njihovi proizvodi za mlađe. Uz to , takvi oblici su upravo onakvi kakva ih deca i crtaju. Za firme ozbiljnijih delatnosti savetuju se naravno totalno suprotnost od prethodnog primera. Tu se savetuju precizne i koncizne linije koje bi trebalo da prenesu ozbiljnost i pouzdanost u poslu i samim tim prenesu poverenje do kupca.

 logo za decje igracke  arhitenktonska firma
 Primer br.1 – Logo za dečje igračke  Primer br.2 – Arhitektonska firma

 

Tip

Kad se kaže tip logo-a misli se na oblik u kom je taj logo zamišljen da bude. Tip logo-a može biti Amblem(grb), Maskota, logo-reč i tradicionalni tip (sa grafikom i delom sa imenom firme. Koristi se vertikalni i horizontalni).

 grbovi amblemi  maskota
 Grbovi/Amblemi  Maskota

 

 coca cola  nbc
 Logo reč  Vertikalni i horizontalni prikaz najčešće koriščenog logo-a


Logo reč Verti.i horiz. prikaz najčešće korišćenog logo-a

Font

Font takođe treba da oslikava i predstavlja firmu i njene delatnosti. Tako neki ozbiljniji fontovi kao što je Times New Roman se koriste za firme ozbiljnijih delatnosti koji ciljaju starosne grupe preko 25godina, dok manje ozbiljniji fontovi kao npr. Grobold češće predstavljaju firme koje ciljaju mlađe populacije.

toy story  hsbc
Toy Story (crtani film namenjen mladjima) HSBC Holding

cute design

Primer logo-a koji najviše prija ženskom oku. Nežne linije i mnogo
zavojaka garantuje da će svaki klijent ženskog pola primetiti i zapamtiti logo

Čitkost i vidljivost

Vidljivost i čitkost logo-a je vrlo često zanemarena. Naime, možete npr. platiti izradu velikog bilborda 5x10 metara kako bi ste se oglasili u komšiluku vaše poslovnice ili recimo na auto-putu , ali ako je vaš logo nečitljiv i potencijalni klijent teško dolazi do zaključka šta je napisano, onda ste bacili pare na taj bilbord ili ste ga preplatili jer određeni deo populacije neće stići da pročita informacije.

 vidljivost 1  vidljivost 2

Razlika u rezoluciji

Još jedna bitna karakteristika je kontrast boja koji mora biti značajan. Pozadina ne sme nikada da zaseni tekst ili logo i da ga stavi u drugi plan. Veliki broj amatera dizajnera pod pritiskom klijenta preteruju sa teksturama i time povećavaju bitnost teksture i pozadinskih grafičkih elemanta kako bi došli do zanimljivijeg izgleda, medjutim time smanjuju važnost samog teksta, logo-a ili drugih bitnih informacija.

 kontrast 1  kontrast 2
 Primer lošeg kontrasta – slaba vidljivost  Primer dobrog kontrasta – visoka čitljivost

Druga isto važna stvar u štampi je rezolucija fajla slike koja se štampa. Na ovo je potrebno obratiti mnogo pažnje. Ljudsko oko vidi sve. Neka istraživanja su dokazala da ljudsko oko ima ekvivalent od 576 megapiksela. Ako znamo da najskuplja kamera koja je trenutno u prodaji ima 41 megapiksel onda je jasnije koliko treba obratiti pažnju na ove stvari.

udaljenost 1 udaljenost 2
Pogled na sliku sa udaljenosti Pogled na istu sliku iz blizine

 


Često se dešava da neko nestručan iskoristi fajl koji je u raymeri 1:1 veličine A4 formata i iskoristi ga bilbord koji je 2x3m i u tom slučaju pojavljuju se pikseli veličine 5cm. Takav način oglašavanja je čisto bacanje para, jer je isti efekat mogao da se dobije i sa 10 puta manjom reklamom (ili sa strucno odrađenom korekcijom logo-a). Tačnije, nije se dobilo ništa sa velikom dimenzijom reklame jer će ljudsko oko sa istom tačnošću pročitati i A4 format i bilbord.

Ono gde često greše naše kolege pri štampi i izradi reklame je nepotrebno povećavanje, gnječenje i širenje postojećih elemenata na reklamama kako bi popunili što veći prostor na datom panelu.

 reklama 1  reklama 2
 Primer 1 Primer 2

Kao što se vidi iz priloženih primera, nekada je manje-bolje. Na primeru 1 , iako je veća reč “reklama”, vidljivost joj je manja nego na primeru 2.

Prateći štampani promo materijal

Ovde spadaju svi oni sitni pokloni koji se nude klijentima. Neki primeri su brendirane olovke, upaljači, blokčići, sveske itd... Ovi strateški pokloni imaju snažnu ulogu u reklamiranju kao i podsećanju postojećih klijenata na vašu firmu. Iako većina firmi uvek gleda da izbegne preveliki trošak na ovim stvarima, činjenica je da skuplje olovke,upaljači traju mnogo duže i samim tim doprinose vašoj reklami mnogo više. Takođe treba izbeći najjeftinije (najlošijeg kvaliteta) promo-proizvode kako bi se izbegla eventualna frustracija kod klijenta zbog lošeg kvaliteta (hemijska koja ne ostavlja trag ili upaljač koji pali 5 puta i više nikad). Klijent će vrlo lako ovakve situacije početi da vezuje za sam kvalitet usluge koju vaša firma nudi.

prateci materijal

Čitljivost je i ovde jako bitna. Takođe se često koristi i verzija logo-a u jednoj boji da bi se izbeglo tzv.mrljanje boja i da bi se povećala čitljivost istog. Najčešće se na ove materijale stavlja ime firme kao i jedan od kontakata.

Vizit karte

Vizit karte, prisutne svuda u poslovanju već vekovima, uspešno odolevaju vremenu, i dalje pronalaze mesto u današnjem svetu kompjutera i elektronske komunikacije.

Vizit karta treba da sadrži sve najbitnije podatke svake firme i nikako ne sme da eksponira iste podatke u različitim firmama. Naime svaka vizit karta u zavisnosti od poslovanja, mora da stavlja u prvi plan one informacije koje su bitnije toj firmi. Sklonosti svih nas su različite, a samim tim neko od nas više voli da komunicira preko e-maila dok drugi više vole direktnu telefonsku liniju. Iz tog razloga je uvek pametno stavljati krupnije one informacije koje se smatraju bitnijim kako bi se kanalisala komunikacija na način na koji to odgovara firmi.

Sam materijal vizitke je takođe bitan jer mora da traje i da izdržava razna “maltretiranja” po džepovima i novčanicima gde ih klijenti uglavnom i drže. Ako vizitkarta propadne posle nekog vremena i dođe do prljanja ili trošenja materijala, klijent neće biti u mogućnosti da vas kontaktira iako je bio zadovoljan vašom uslugom. Iz tog razloga uvek se savetuje plastificiranje vizit karti i korišćenje 250-300gr papira.

vizitke

Flajeri i katalozi

Flajeri – se najčešće koriste da istaknu otvaranje novog objekta ili preporuče nove proizvode, sniženja ili akcije. Kao i da podignu prodaju ili najave neko dešavanje vezano za firmu koja ih finansira. Česta greška koja se pravi u ovom polju je zatrpavanje sa informacijama. Iz želje da se što više informacija prenese do klijenta, često dolazi do greške tako što se klijentima predoči previše informacija i samim tim se smanjuje šansa da će taj isti klijent imati strpljenja da pročita celu ponudu. Ovde je isticanje najbitnijih informacija takođe od velikog značaja.

flajeri

Katalozi – se koriste kako bi se predstavili proizvodi ili usluge koje firma nudi. Ovaj način predstavljanja je mnogo detaljniji od flajera. Sve specifikacije ili ključne prodajne reči bi trebalo da se nalaze u katalozima kao i slike istih tih proizvoda/usluga. Jako često se, u slučajevima gde je teško ili nemoguće uslikati konkretnu uslugu, koriste slike ljudi koji prenose emociju korišćenja pomenutih usluga.

katalozi

Primer kataloga sa 3 savijanja

Štampa velikog formata

Ova vrsta štampe koristi se u izradi bilborda, brendiranju lokala sa zidnim ili prozorskim folijama, kao i u izradi uličnih banera.

Osim samog grafičkog dizajna, možda i najbitnija je rezolucija sa kojom se radi. Rezolucija je ta koja daje dodatnu lepotu dizajnu i presudna je , pogotovo u izradi reklame koja je blizu oka klijenata Ilustracije bi trebalo raditi u vektorima, dok bi fotografije u sklopu samog dizajna trebale da budu što veće rezolucije. Često se pravi greška da klijenti dolaze sa slikama sa premalo piksela koje su slikane sa mobilnim telefonom. Iako ovakve fotografije izgledaju odlično na ekranima telefona, praktično su neupotrebljive za štampu velikog formata. (pogledati primer iz dela “Čitkost i vidljiost”).

Materijal je jako bitan za dugovečnost folije koja se koristi za veliku štampu. U slučaju takvog montiranja na spoljašnjost reklame ili lokala/kancelarije i kontaktom sa spoljašnjim uslovima sunca,kiše ili vetra, kao i niskih temperatura, vek folija se drastično smanjuje što je i za očekivati. Kako bi bile dugotrajnije folije često se primenjuje dodatna laminacija tj. nanošenje dodatnog sloja plastike preko štampe. Još jedna stvar vezana za dugovečnost je stručnost pri lepljenju, čista podloga na koju se lepi kao i izbegavanja tzv. mehurića u kojima se nalazi vazduh usled lošeg lepljenja.

Neke od folija koje se koriste su PVC folija (providna i bela), ceradna folija, meš folija, OneWay vision folija, kast folija za autografiku itd... Svaka od ovih folija ima svoje prednosti, mane i situacije u kojima se koriste.

mes folija

Primer meš folije

Svetleće reklame

Ubedljivo najnapredniji i najbolji ulični tip reklame je upravo svetleća reklama. U proseku nešto manje od pola dana je mrak. Samim tim ako vaša reklama ne svetli, onda i ne radi ono što bi trebalo. Ne oglašava vas.
Postoji mnogo tipova svetlećih reklama. Neki od tipova su profilne reklame, 3D svetleće reklame, totemi, neonske reklame, LED ekrani, table sa rasvetom u vidu reflektora itd.

Profilne svetleće reklame

Ovaj tip reklame je možda i najčešće u upotrebi. Uokviren je aluminijumskim ramom sa pločom od pleksiglasa i neonskom rasvetom sa yadnje strane. Na ploču uglavnom ide PVC folija sa štampom ili isečenom folijom koja formira natpis.

Prednosti ovakve reklame su dugovečnost, pouzdanost, otpornost na vremenske prilike kao i mogućnost lake zamene ploče od pleksiglasa u slučaju promene delatnosti ili ponude koja se reklamira.

profilne svetlece reklame

3D svetleće reklame

Ovaj tip reklame je definitivno najraznovrsniji i najzanimljiviji kao i najprilagodljiviji situaciji i potrebama koje firme imaju da oglase sebe i svoje proizvode/usluge. Najčešće se pravi od AluBond-a koji uglavnom služi kao kutija i pleksiglasa koji se kombinuje sa unutrašnjom rasvetom i prosečenom kutijom. Prednost mu je mogućnost oblikovanja kutije u prostoru i privlačenje pažnje klijentima sa nepravilnim oblicima. Kada se ovakva kutija upari sa svetlećim elementima dobija se verovatno esztetski najprimamljiviji tip reklame.

3d svetlece reklame

U slučaju jako uskih ulica, kao što je primer gore na slici, ulica Cara Dušana u Zemunu, gde je većina prolaznika u kolima na saobraćajnici, iskorišćene su prednosti ovakve reklame i reklama je prostorno zakrivljena kako bi bolje privlačila pažnju.

U ovakav tip reklame spadaju i totemi koji su najčešće u upotrebi na benzijskim pumpama. Njihova dominantna visina nije slučajna. Ona je u osnovi zamišljena tako kako bi bolje i lakše privlačila pažnju , nezavisno od toga kolika je gužva i koliko automobila ima ispred vas dok gledate iz svog automobila. Njena prednost je to što zauzima jako malopovršine a daje mnogo prostora za samu reklamu.

LED ekrani

Najsavremeniji tip reklame. Veoma prilagodljiv i vrlo često se koristi za reklamiranje više firmi odjednom. Moguće je ubaciti bilo kakav video zapis, kao što je TV reklama koju firme uglavnom i ubacuju u ovakve vidove reklame. Često se koristi na prometnim mestima na kojim dolazi do velikog broja ljudi. Razlog tome je njegova visoka cena. Mana ovakvih reklama je slaba tolerantnost na vremenske prilike i vlagu. Često se mogu videti na sportskim događajima ili koncertima

Neonske reklame

Smatraju se već prilično zastarelom metodom oglašavanja. Iako pronalaze primenu svuda po svetu (najpoznatiji primer je naravno Las Vegas), Imaju manu velike potrošnje struje. Prednosti su im jednostavnost i velika vidljivost noću. Sastoji se od zakrivljenih neonskih lampi raznih boja.

neonske reklame

Table sa rasvetom

Verovatno i najjednostavniji za izradu i najčešće korišćen na našim prostorima, veoma je prilagodljiv. Njegova efektnost dosta zavisi od grafičkog rešenja. Sastoji se od table koja nosi poruku reklame i uglavnom reflektora koji doprinose boljoj vidljivosti noću.

3d svetleca slova

3D svetleća slova

Ovaj tip reklame se neretko koristi kako bi se istaklo, uglavnom, samo naziv firme. Iako deluje minimalistički, prilično je zahtevno za izradu. Fornt slova se uglavnom izrađuje od klirita ili neke druge slične plastike koja propušta svetlo koje se nalazi unutar samih slova.

Fornt slova se uglavnom izrađuje od klirita ili neke druge slične plastike koja propušta svetlo koje se nalazi unutar samih slova.

 diplon 1  diplon 2

Tagovi: 3d slova, 3d svetleca slova, profilne svetlece reklame, graficki dizajn, brendiranje, vizit karte, flajeri, katalozi, brosure, svetlece reklame, stampa velikih formata, logo

Betting site http://cbetting.co.uk more info for Paddy Power Offers